tirsdag 21. mars 2023

Bli kvitt dyre lån

Dyre lån kan skyldes mange forskjellige faktorer. Renten kan gå opp, noe som kan gi hver enkelt av oss store konsekvenser. Eller kan man miste jobben, gå ned i stilling eller andre ting kan skje. Kanskje har du søkt om dyre smålån uten helt å vite rentesatsene på forhånd. Heldigvis er det i hvert fall mulig å bli kvitt lån som har blitt for dyre. Det er viktig å være klar over at dette er noe du bør ta tak i så fort som mulig, ettersom dyre rentesatser er penger rett ut av vinduet, og det er selvsagt helt unødvendig.

Gode råd for å bli kvitt dyre lån


Det første man må gjøre er å lage en oversikt over alle de faste utgiftene, ved siden av lånet. Dette inkluderer kommunale avgifter, strøm, telefon, bensin, mat og annet. Denne informasjonen hjelper deg å finne ut hvor mye kan du betale i lånekostnader i måneden. Når du har gjort dette, må du selvsagt kontakte banken. Det første du kan gjøre er å spørre om du kan få avdragsfritt lån. Dette gir en kortvarig lettelse, men for å virkelig få orden på dette må du finne en annen lånetilbyder. Hvis du har flere lån bør du først og fremst se på muligheten for å samle smålån inn i ett større lån. Der ligger det for de fleste av oss ganske store besparelser, og dette er en ganske enkel og rask operasjon.

Finn en annen lånetilbyder


Nordmenn generelt er svært lojale til banken. Det skal generelt sett mye til før de bytter bank, noe som er overraskende gitt hvor store forskjeller det er mellom bankene. Avgiftsnivået og rentenivået varierer fra bank til bank. Derfor er det viktig å sjekke flere banker, inkludert de som kun driver med lån. Forskjellen mellom lånetilbydere kan være på flere hundre kroner i måneden. Derfor er det lurt å kontakte flere banker. Det er egne firmaer som kan hjelpe deg med dette. Hvis du tilhører et fagforbund eller er medlem av en organisasjon, bør du sjekke medlemsfordelene. Kanskje har de spesial avtaler med lånetilbydere?

Lengre nedbetalingstid og frys renten

Når det gjelder boliglån, kan det å gå fra 15 års nedbetalingstid til 25 år, gi deg et mye rimeligere lån, i hvert fall hvis vi ser på hva du skal betale hver måned. Dette kan man gjøre enten ved at man refinansierer lånet eller at man tar opp et helt nytt lån. I tillegg kan man fryse renten, noe som gir forutsigbarhet og sikrer at lånet ikke blir enda dyrere i nær fremtid. Dessverre kan dette også slå andre veien. For hvis den flytende renten blir lavere enn den faste, taper man. Så søk alltid råd før du fryser renten. Husk derimot på at hvis du bruker lengre tid på å bli gjeldfri, øker samtidig det totale beløpet du betaler i renter.

Samle smålån og få kontroll

Uansett hvilken løsning man går for, er det aller viktigste at man får kontroll over forbruket og økonomien generelt, noe som enkelt kan gjøres ved å samle smålån. Da blir det enklere å diskutere løsninger med banker og lånetilbydere. Man kan derfor ta enkle grep i hverdagen for å få en bedre økonomi. Det er viktig at du starter med ddet samme og ikke er redd for at dette kan bli vanskelig. Selv om du ikke lykkes med å refinansiere med en gang, er det bare å fortsette å prøve. Et selskap kan fort si ja, der andre sier nei.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar