Det blir bare mer og mer vanlig å låne penger i Norge, og låneformen lån uten sikkerhet er kanskje den som har vokst mest i løpet av de siste 10 årene. For ungdommer over 18 år er derimot dette markedet noe begrenset, for bankene setter sine egne aldersgrenser og det er ikke uvanlig at disse ligger på mange og tjue år. Har man inkasso, er det også nesten umulig å få innvilget et forbrukslån uten sikkerhet, og de som innvilger slike lån i Norge i dag, krever som regel sikkerhet i bolig.
Det har i utgangspunktet også blitt vanskeligere å få innvilget boliglån i dag, om man sammenligner med bare noen år tilbake, og de nye reformene fra Finanstilsynet får mye av skylden for dette, selv om det kanskje var på tide å stramme inn litt på reglene. Så det blir litt sånn høna eller egget situasjon. Du får ikke lån uten sikkerhet i bolig, og du får ikke lånt til bolig uten penger til egenandel.
Men det er ikke bare på boliglån at man har regulert, mye av det samme har også blitt gjort for forbrukslån eller lån uten sikkerhet som man kaller det. Tidligere kunne man gjerne reklamere med enkle søknader, lån som ble utbetalt med en gang og forbrukslån til 18 åringer, men alt dette er nå ikke lenger tillatt å annonsere med, ettersom Finanstilsynet ikke vil trigge veksten ytterligere. Men hvis du er 18 år i dag, noe vi kan vel fortsatt kalle for ungdom, så vil man jo også vite hvilke muligheter man har i lånemarkedet. Nå skal det sies at selv om det ikke lenger er mulig å reklamere med lån til 18 åringer, så kan långiverne og bankene selvsagt opplyse om hva de har satt som den nedre aldersgrense. Det er tross alt forskjell på reklamering og informasjon.
Kanskje den greieste måten å finne ut hvilke forbrukslån man kan søke hvis man er 18, 19 eller 20 år i dag, er å gå inn på en nettside som sammenligner forbrukslån. Med det nye lovverket har det blitt litt vanskeligere å finne den informasjonen man er ute etter, men det er på langt nær så vanskelig at man gir opp, det gjelder bare å sjekke på sammenlignings-sider hvilke utlånere som opererer med hvilke aldersgrenser. Selv om veldig mange har en grense på 25 år, finnes det fortsatt utlånere som låner ut penger til personer som er over 18 år, 20 år, 21 eller 23 år. Det gjelder bare å finne ut hvilke det er, slik at man ikke sender inn en lånesøknad til en bank som kun aksepterer kunder over 23 år hvis du selv er 20. Det blir jo liksom litt bortkastet tid kan man si.
En av årsakene til man i utgangspunktet har valgt å sette nedre aldersgrenser når man skal låne ut penger, er ikke bare fordi man tror at kundene er lettere å ha med å gjøre hvor eldre man blir, for det har faktisk ingenting med det å gjøre. Hovedårsaken ligger naturlig nok i at man vil være så sikker som mulig på at kunden har mulighet til å gjøre opp for seg. Det vil si at man har råd til å betale tilbake de pengene man har lånt. For å finne ut litt mer om dette, foretar bankene en kredittsjekk av den aktuelle kunden, og her ser man i utgangspunktet litt på historikken til kunden, total gjeld og inntekt. Og det er ikke så veldig mye av slik informasjon man kan finne om en 18-åring, og det er i det store og det hele årsaken til for eksempel en 23 års aldersgrense.
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar